Ενημερωθείτε σχετικά με...
Επικοινωνήστε μαζί μας...
Τσιμισκή 71 Θεσσαλονίκη
4ος όροφος
Τηλ.: 2310 265 075
Mob.: 6945 487 394

1. Φάρμακα από του Στόματος


 

  •      Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα σε μορφή χαπιών (όπως είναι το Voltaren) είναι μια σταθερή, πρώτης γραμμής θεραπευτική επιλογή και συνταγογραφείται από τους ιατρούς στα 2/3 των ασθενών που προσέρχονται με πόνο στη μέση. Ο λόγος που χορηγούνται είναι εξαιτίας της αναλγητικής και αντιφλεγμονώδους δράσης τους. Η αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση της χρόνιας εμμένουσας οσφυαλγίας δεν είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένη.

Η χρήση αυτών των φαρμάκων στη θεραπεία της ισχιαλγίας δεν έχει διερευνηθεί εκτενώς. Είναι γνωστό ότι οι φλεγμονώδεις παράγοντες αυξάνονται σε μια οξεία πρόπτωση του δίσκου, αλλά τα επίπεδά τους δε σχετίζονται με την ένταση της ισχιαλγίας και των ευρημάτων στην κλινική εξέταση. Κάποιοι ερευνητές αναφέρουν πλεονεκτήματα στην χρήση των μη στεροειδών για την ισχιαλγία, αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σε αυτό το θέμα.

 

  •      Στεροειδή αντιφλεγμονώδη

Ορισμένοι ιατροί χορηγούν για σύντομο χρονικό διάστημα στεροειδή αντιφλεγμονώδη (κορτιζόνη) από του στόματος για την αντιμετώπιση έντονου επεισοδίου οξείας οσφυαλγίας ή ισχιαλγίας.

  •      Μυοχαλαρωτικά

Τα μυοχαλαρωτικά φάρμακα δεν έχουν απευθείας δράση στους περιφερικούς μυς. Παρόλο που ο μηχανισμός δράσης τους δεν είναι απόλυτα διευκρινισμένος, είναι γνωστό ότι δρουν δευτερογενώς στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Είναι ευρέως χρησιμοποιούμενα για την αντιμετώπιση του συνυπάρχοντος μυϊκού σπασμού στην οξεία οσφυαλγία και χορηγούνται στο 30-60% των ασθενών. Επειδή, η λήψη μυοχαλαρωτικών φαρμάκων δε σχετίζεται με ταχύτερη αποκατάσταση η κλινική αποτελεσματικότητά τους είναι, στην καλύτερη περίπτωση, οριακή.

 

Τα μυοχαλαρωτικά δεν είναι πιο αποτελεσματικά από τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη είτε όταν χορηγούνται μόνα τους είτε σε συνδυασμό. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσουν καταστολή, ανοχή, συμπτώματα απόσυρσης και εθισμό. Επομένως, αυτά τα φάρμακα θα πρέπει να χορηγούνται με προσοχή και μόνο τις πρώτες εβδομάδες της οξείας χαμηλής οσφυαλγίας.

  •      Αναλγητικά

Τα αναλγητικά αποτελούν μια λογική επιλογή για τη θεραπεία του πόνου στην οσφυαλγία. Δυστυχώς, δεν έχουν ακόμη μελετηθεί εκτενώς για την χρήση τους σε αυτήν την περίπτωση. Η ακεταμινοφαίνη (δηλ. φάρμακα όπως Depon, Panadol, Ponstan), είναι από τα πιο γνωστά και ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα. Παρόλα αυτά, χορηγείται μόνο στο 4% των ασθενών με οξεία οσφυαλγία. Η χρήση ναρκωτικών αναλγητικών για ανακούφιση των συμπτωμάτων είναι συχνή και ταυτόχρονα αμφιλεγόμενη. Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι είναι αποτελεσματικά σε μια επιλεγμένη ομάδα ασθενών. 


active³ 4.8 · © 2000 - 2013 IPS Ltd · Όροι χρήσης